Bitcoin koers en de invloed van economen

Verschillende economen waren zeker van hun zaak: de Bitcoin koers kon na de start van Bitcoin futures alleen nog maar omlaag. Dit is niet gebeurd, de koers is alleen maar gestegen. Dat het moeilijk is om je ongelijk toe te geven, blijkt maar weer uit de nieuwsberichten waarbij economen alweer schreeuwen dat er een crash op komst is.

Bitcoin koers en de futurehandel

Direct na de opening van de allereerste futurehandel daalde de Bitcoin ruim $400 in prijs. Binnen enkele minuten werd dit hersteld. In de loop van de nacht is de koers ruim $2000 gestegen. Deze ochtend noteert hij $16600. Het is een kwestie van tijd voordat de koers weer op het hoogste punt ooit staat.

Deze stijging moet economen in het verkeerde keelgat zijn geschoten. De allereerste economist heeft zich alweer gemeld met zijn waarschuwingen. Wij krijgen meer een herhaling van de herhaling te horen: de Bitcoin is een bubbel en gaat crashen.

Er is behoefte aan een eigen betaalsysteem

Het schijnt tot economen maar niet door te dringen dat mensen behoefte hebben aan de Bitcoin en andere cryptomunten. En dan bedoelen we geen behoefte aan digitale valuta zelf, maar aan een betaalsysteem dat niet onder regulering van centrale banken valt.

Waarom hebben we daar behoefte aan? Centrale banken, economen en zelfvernoemde specialisten hebben een reden om de Bitcoin af te kraken: het vormt een bedreiging voor haar eigen betaalsysteem waar ze wél de macht over hebben.

De onderliggende waarde van de Bitcoin

De Bitcoin heeft geen onderliggende waarde, het is echt een stokpaardje van economen. Laten we eerst even kijken naar fiatgeld oftewel echt geld, wat is hierv de onderliggende waarde van? Papiergeld heeft geen reële waarde, het papiertje zelf en het produceren hiervan is amper €1 waard. Dat een briefje dan toch zomaar €50 waard is, heeft te maken met onderlinge afspraken en vertrouwen. Je weet dat je het briefje van €50 kan ruilen voor goederen met eenzelfde waarde.

Valuta moet op te potten zijn. Met fiat geld kan dit zeker, juist omdat landen het fiatgeld regelmatig bijdrukken. Met Bitcoin is dit niet mogelijk. Hierdoor zal ook niet iedereen aan bitcoins kunnen komen. Op dat gebied zal Bitcoin niet zomaar een betaalmiddel zijn, maar kan wel worden gezien als goud.

We kunnen hier nog heel wat over door emmeren, maar feit blijft dat economen hoe dan ook gelijk willen hebben. Bitcoin is een bubbel en gaat binnenkort crashen. We hebben het allemaal gehoord en we zijn blij met al deze waarschuwingen. We zijn ons bewust van de risico’s en zullen zorgvuldig omgaan met ons spaargeld.

De toekomst van banken en cryptocurrency

Banken zijn ook sceptisch tegenover de Bitcoin. Het kan een bedreiging zijn voor de toekomst van de banken. Door de Blockchain technoligie is er voor de handel in deze cryptomunten geen bank nodig. En dat is natuurlijk iets waar banken niet blij mee zijn.

Het helpt banken daarom dat economen en andere invloedrijke personen zich kritisch uitlaten ten opzichte van de verschillende cryptocurrency.

Geef een antwoord