Kosten van een bankrekening

Welke bank is het goedkoopst om een bankrekening aan te houden? Dit lijkt in eerste instantie een simpele vraag. In de praktijk valt het echter tegen om de vraag welke bank de goedkoopste bankrekening aanbiedt te beantwoorden. De kosten van een bankrekening zijn namelijk niet altijd even transparant. Zeker voor een zakelijke bankrekening is dit niet altijd eenvoudig.

De transparantie van de kostenstructuur

Dit komt omdat de kostenstructuren nogal verschillen van bank tot bank. Bij de ene bank betaal je bijvoorbeeld bij het storten van contant geld een vast bedrag, waar er bij een andere bank een percentage van het gestorte bedrag in rekening wordt gebracht. En dan zijn er ook nog banken die een bedrag per gestort biljet of munt berekenen.

Hierdoor dien je eigenlijk exact het aantal transacties maar ook hoe vaak en hoeveel geld je wilt storten te weten om te bepalen welke bank er nu het goedkoopste is. Maar dit kan je alleen schatten van te voren. Blijkt het in de praktijk anders uit te vallen, dan heb je achteraf gezien misschien toch niet de beste keuze gemaakt. Dit alles maakt dat het op voorhand niet altijd even eenvoudig is om de kosten van een bankrekening te bepalen.

De vaste kosten per maand

Maar zelfs voor het basisbedrag wat je maandelijks dient te betalen voor het aanhouden van een bankrekening zelf bestaan er al verschillende kostenstructuren. Bij de ene bank betaal je gewoon een vast bedrag voor het internetbankieren en de bankpas. Bij een andere bank wordt dit weer allemaal apart in rekening gebracht.

Simpele vergelijkers bestaan niet

Je komt voor veel producten zoals energie en telefoonabonnement verschillende vergelijkers tegen. Dit geldt niet voor bankrekeningen. Simpelweg omdat dit redelijk complex is om te kunnen berekenen. Dit maakt het er niet eenvoudiger op om de goedkoopste bankrekening te vinden.

De traditionele rol van een bank

Banken hebben het geld van burgers en bedrijven nodig om zodoende hun bankbedrijf te kunnen runnen. Van oudsher was een bank een instituut waar mensen hun geld stalden wat een bank vervolgens kon gebruiken om uit te lenen aan andere bedrijven en particulieren. Hierbij ontvangen zij natuurlijk meer rente dan de rente die zij vergoeden aan de mensen die hun geld stallen.

Dit zij je nog steeds terug bij de definitie wanneer een bedrijf als bank wordt gezien en daardoor verplicht is om een bankrekening aan te vragen.

In de praktijk zijn er inmiddels vele andere zaken waar een bank zich mee bezighoudt en ook geld  mee verdient. Het adviseren van bedrijven het aanbieden van verzekeringen het ondersteunen van fusies en overnames zijn allemaal zaken waren banken ontzettend veel geld mee verdienen. 

De kosten van een bankrekening voor diegene die een bankrekening aanhoudt, zijn inkomsten voor de bank. Op die manier zijn banken maandelijks verzekerd van een vast bedrag aan inkomsten. 

De opkomst van gratis bankrekeningen

Er zijn inmiddels een aantal fintech bedrijven die de mogelijkheid tot een gratis bankrekening aanbieden. De meest bekende op dit gebied zijn de N26 en Revolut. Dit zijn bedrijven die geheel online opereren en daardoor geen duur kantorennetwerk bezitten. Dit maakt dat deze banken veel goedkoper kunnen opereren.

Deze banken bieden in de praktijk dan ook de goedkoopste bankrekening aan. Het is voor veel mensen echter een grote stap om van bank over te stappen. Zeker als het om een nieuwe bank gaat die nog al te veel naamsbekendheid bezit.

Wel is het zo dat tot op heden het nadeel van het gebruik van een van deze gratis bankrekeningen is dat je niet direct de bankmutaties in de boekhouding kan inlezen. Dit is een nadeel voor zakelijke gebruikers. Wel is het mogelijk om dit via een omweg te doen.

Geef een antwoord