Dringend geld nodig

Wat nu als je dringend om geld zit te springen. Maar helaas ben je in het bezit van een negatieve BKR registratie. Dan zit een lening afsluiten via een bank in de vorm van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet er helaas niet in. Deze zal bijna altijd worden geweigerd indien je een negatieve BKR notering bezit. Heb je dringend geld nodig, dan is dit een behoorlijk probleem.

Voorwaarden voor een persoonlijke lening en doorlopend krediet

Maar zelfs al ben je niet in het bezit van een dergelijk notering, dan zijn er nog andere strenge voorwaarden waaraan je dient te voldoen. Zo is het hebben van een vaste baan en een daarbij behorende minimum inkomen vaak ook een vereiste.

Indien je echt dringend geld nodig hebt, bijvoorbeeld  voor een reparatie die niet kan wachten of een andere rekening die je snel dient te betalen dan is dit uitermate vervelend.

Lenen zonder strikte voorwaarden

Wanneer je dringend geld nodig hebt, dan is de enige optie die dan nog overblijft een minilening. In de pers lees je veel negatieve verhalen over minileningen en verstrekkers hiervan. Grotendeels is dit terecht, maar er zijn in mijn opinie toch wel een aantal kanttekeningen te plaatsen bij deze negatieve verhalen.

Natuurlijk is de rente die je dient te betalen erg hoog. Maar deze rente is niet veel hoger, of zelfs gelijk, aan de rente die je bij een bank betaald indien je rood staat. En zeer zeker ook te vergelijken met de rente die een creditcard maatschappij in rekening brengt bij een te late betaling van de maandelijkse rekening.

De discussie over de garantstelling

Het verschil in de kosten van een minilening zit hem vooral in de garantstelling. Bij deze garantstelling heb je twee opties:

  • Een garantstelling aanvragen via de verschaffer van het flitskrediet
  • Zelf via familie of vrienden een garantstelling regelen.

Regel je de garantstelling zelf, dan zijn hier verder geen kosten aan verbonden. Doe je dit via de verstrekker van de minilening, dan worden hiervoor wel kosten in rekening gebracht. En deze kosten zijn hoog. Erg hoog zelfs.

Snel geld lenen gaat niet zonder een garantstelling. De AFM is van mening dat dit verborgen kosten zijn bij het afsluiten van een lening. En dat is bij wet verboden. 

Omdat er echter wel de mogelijkheid bestaat om zelf een garantstelling te regelen, is het vraag of deze kosten verplicht zijn.

Doordat veel mensen die snel geld lenen hierbij een garantstelling via de verstrekker van de lening aanvragen, is de AFM van mening dat dit min of meer verplichte bijkomende kosten zijn. En in dat geval zou dit dus illegaal zijn.

Persoonlijk vind ik dit een grijs gebied. Er is voor beide redeneringen wat te zeggen.

Heeft een mini lening ook voordelen?

Snel geld lenen zonder BKR via een minilening heeft echter wel als voordeel dat je slechts een klein bedrag kan lenen. En dit bedrag dien je ook weer snel terug te betalen. 

Je kan jezelf op die manier dus niet diep in de schulden steken. 

Sluit je een doorlopend krediet of persoonlijke lening voor een hoog bedrag af, dan kan dat wel. Dan kan de schuld dermate hoog oplopen dat in het geval er iets onverwachts gebeurd, zoals het verliezen van een baan, dit tot grote problemen kan leiden.

Geef een antwoord