Het belang van een goede financiële planning

Een goede financiële planning is voor iedereen belangrijk. Of het nu gaat om een groot bedrijf of gewoon een burger. Iedereen heeft te maken met geld wat er binnenkomt en er weer uit gaat. En dat dient in balans te zijn. Dat geldt voor bedrijven maar zeker ook voor privé personen.

Inzage in de uitgaven

De meeste uitgaven zijn goed en eenvoudig te plannen. De maandelijks terugkerende  rekeningen voor gas, water en licht, de rekening voor de mobiele telefoon, de huur of hypotheek, de verzekeringen die je dient te betalen, zijn allemaal inzichtelijk. Iets minder eenvoudig, maar toch ook goed te plannen, zijn boodschappen.

Een uitgave die onverwachts komt is uiteraard lastiger te plannen. Helaas zijn dit vaak ook de grotere uitgaven. Denk hierbij aan een wasmachine of vaatwasser die stuk gaat. Of nog erger, een dure reparatie aan de auto. De kosten voor reparatie of vervangingen zullen dan snel fors oplopen.

Jouw financiën plannen voorkomt financiële problemen

Door de uitgaven goed in kaart te brengen en hiervoor vervolgens ook een plan te maken, voorkom je financiële problemen. Op die manier kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je een minilening dient af te sluiten.

Want sluit je een lening af, dan zullen in de toekomst jouw uitgaven nog hoger zijn. Want iedereen kent wel de slogan geld lenen kost geld. En daar is geen woord aan gelogen. En vooral als je een kleine lening afsluit, dan zijn de kosten vaak onevenredig hoog.

Het plannen van onverwachte uitgaven

In mijn ogen is het verstandig elke maand een vast bedrag opzij te zetten om zodoende een spaarpotje op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Om dit te doen zou je zelf een inschatting dienen te maken van hetgeen je hiervoor opzij wilt zetten.

Daarnaast hangt het uiteraard af van jouw financiële situatie, hoeveel je aan de kant kan zetten. Maar ook is het maar 100 euro per maand, dan zal je dit toch helpen indien je onverwachts een grote uitgave hebt te doen. En dat is waarom financiële planning zo belangrijk is.

Zet alles eens op een rij

Als je er gewoon eens de tijd voor neemt, dan zal je snel merken dat een financiële planning eigenlijk niet zo ingewikkeld is. Je dient er echter wel de tijd voor te nemen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld een simpele excel sheet opzetten en daar al apparaten en dergelijke in opnemen.

Op basis van de verwachte levensduur kan je dan gaan bepalen hoeveel geld je opzij dient te zetten. Een wasmachine zal bijvoorbeeld een jaar of 10 meegaan. 

Stel dat deze 1,000€ kost, dan zou je elk jaar 100€ opzij moeten zetten zodat je op het moment dat deze versleten is het geld bij elkaar hebt gespaard voor een nieuwe. Hetzelfde doe je vervolgens voor andere apparaten en bijvoorbeeld de auto.

Voor de auto is het bovendien verstandig om een bedrag opzij te zetten voor onderhoud en voor de kosten van bijvoorbeeld de APK.

Sparen kost tijd

Begin je met geld opzij te zetten op een bankrekening, maar heb je in het begin direct onverwachte uitgaven, dan heb je waarschijnlijk nog niet voldoende gespaard om deze kosten te dekken.

In dat geval zul je een andere oplossing dienen te zoeken om de reparatie of vervanging te bekostigen. Dan zou je een lening kunnen overwegen om op die manier de reparatie of vervanging te betalen. Snel geld lenen is in dat geval een opties om het dringende geldprobleem op te lossen.

Extra inkomsten genereren

Indien je alles op een rij hebt gezet en je komt er achter dat jouw inkomen niet hoog genoeg is om de uitgaven te dekken, dan heb je twee opties.

Je kan of minder gaan uitgeven, door bijvoorbeeld geld te gaan besparen op zaken waar dat mogelijk is. Of je kan natuurlijk ook proberen om jouw inkomen te verhogen. 

Je kan meer uren gaan werken, maar je kan bijvoorbeeld ook online proberen wat extra geld te verdienen. Want vaak is het in dergelijke situaties zo dat een paar honderd euro extra per maand een groot verschil maakt. 

Is dat iets waar je naar op zoek bent, dan kan  ik je de internet succes gids van harte aanbevelen. Door het volgen van de gratis introductie webinar leer je direct hoe je het internet kan inzetten om geld te verdienen. En dan zal je snel merken dat dit eigenlijk helemaal niet moeilijk is.

Online verkopen is een andere optie. Hiervoor bestaan er ook tal van mogelijkheden om op een relatief eenvoudige manier wat extra te verdienen.

Geef een antwoord