Het belang van gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware

Elke ondernemer heeft een boekhoudprogramma nodig. Je kan natuurlijk de boekhouding bijhouden in excel, maar dat heeft niet onze voorkeur. Zorg er echter wel altijd voor dat je gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware gebruikt.

Kies niet voor te complexe boekhoudsoftware

Daarbij dienen we wel op te merken dat een eenvoudig boekhoudprogramma in de meeste gevallen meer dan voldoende is. Op die manier ben je ook niet meer geld kwijt dan absoluut noodzakelijk. Bovendien, ga je dan doorgaans ook geen boekhoudsoftware gebruiken die eigenlijk te complex is voor hetgeen je nodig hebt. Want uitgebreide software met veel opties, die je eigenlijk nooit gebruikt en gewoonweg niet nodig hebt, maken het alleen maar ongebruiksvriendelijk.

Gebruiksvriendelijkheid van boekhoudsoftware is extreem belangrijk

Gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware is naast de benodigde functies en mogelijkheden het belangrijkste beslissingscriteria. Omdat je regelmatig met de boekhoudsoftware aan de slag dient te gaan dient de boekhoudsoftware eenvoudig in gebruik te zijn. Hiermee voorkom je dat je onnodig veel tijd spendeert aan het boekhouden.

Boekhouden hoort bij het ondernemen 

Boekhouden is iets wat bij ondernemen hoort. Maar het is uiteraard niet het hoofdbestanddeel van het ondernemen. Eigenlijk is de tijd die je aan de boekhouding spendeert, tijd die je niet kan spenderen aan het ondernemen. En vanuit dat oogpunt is het gezegde; tijd is geld volstrekt waar. Tijd die je aan ondernemen besteed zou tijd moeten zijn dat geld oplevert. Dat is niet het geval voor het boekhouden.

Tijdbesparende functies en opties

Zoals al gezegd is gebruiksvriendelijkheid hier uitermate belangrijk. Maar ook het aanwezig zijn van tijdbesparende functies en mogelijkheden is hier van belang. En hier biedt een online boekhoudprogramma grote voordelen ten opzichte van het boekhouden in excel. 

Met een online boekhoudprogramma heb je mogelijkheden zoals het automatisch importeren en verwerken van banktransacties van jouw bank. Ook kan je bijna altijd gebruik maken van mobiele apps en wordt de btw-aangifte een fluitje van een cent. Dit zijn zaken die je met boekhouden in Excel mist. 

Een  boekhouder inhuren of zelf boekhouden?

Het inhuren van een boekhouder of accountant is doorgaans een dure aangelegenheid. Je betaald een boekhouder al snel 50€ per uur. 

Met het gebruik van een online boekhoudpakket zijn wij echter van mening dat je als ondernemer zijnde het grootste gedeelte van de boekhouding zelf kan doen. Het verwerken van facturen en banktransacties is echt niet complex. Met een goede uitleggen en enige ondersteuning in het begin, is dit grotendeels prima zelf te doen. Hiervoor is gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware dan wel een vereiste.

Je zou ook kunnen kiezen voor een combinatie van een boekhouder gebruiken en zelf de boekhouding verwerken. Hierbij verwerk je de standaard facturen zelf en laat je de meer complexe zaken over aan een boekhouder. 

Op die manier kan je, en besparen op de kosten van een boekhouder en ben je toch verzekerd van een correcte boekhouding. Want dat natuurlijk uitermate belangrijk. De boekhouding dient correct te zijn en ook nog eens tijdig en volledig.

Het belang van een correcte boekhouding

Dit is een vereiste van de belastingdienst. Maar in onze ogen is dit ook onmisbaar voor jouw eigen bedrijfsvoering. Je kan namelijk geen beslissingen nemen zonder dat je beschikt over betrouwbare cijfers. Hiervoor is overigens een eenvoudig boekhoudprogramma in de meeste gevallen meer dan voldoende. Zeer zeker voor zzp`ers en MKB`ers.

Vergeet niet dat een goede financiële planning voor een ondernemer niet mogelijk is zonder een correcte boekhouding.

Het vergelijken en selecteren van boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware vergelijken is echter wel iets wat ik een ieder zou willen aanraden. Zo kan je bepalen dat alle functies die van belang zijn ook echt daadwerkelijk aanwezig zijn binnen het boekhoudprogramma. 

En ben je een startende ondernemer, vergeet dan ook niet dat je bijvoorbeeld bij het boekhoudprogramma e boekhouden.nl 15 maanden gratis gebruik kan maken van dit boekhoudprogramma. 

Op die manier wordt de online boekhouding wel erg goedkoop. En je kunt in de gratis proefperiode ook nog eens gebruik maken van alle functies. Persoonlijk vind ik e boekhouden.nl erg prettig in gebruik. Het is een eenvoudig boekhoudprogramma waarmee je prima uit de voeten kunt. Dan is een programma zoals exact online toch net iets complexer en bovendien ook duurder.

Ga je een keuze maken uit de verschillende boekhoudprogramma`s, dan is het gebruik maken van een gratis proefperiode van de verschillende online boekhoudprogramma`s altijd aan te raden.

Licentiekosten na een gratis proefperiode

Na afloop van de gratis proefperiode ga je per maand een bedrag betalen voor de licentie. 

Dit zijn echter bedragen die zo doorgaans beginnen bij een 10€ per maand. Dit is het bedrag waarvoor je al de beschikking hebt over een eenvoudig boekhoudprogramma om de financiële administratie mee bij te werken.

Geef een antwoord