Lening platformen

Geld lenen is niet langer beperkt tot een lening afsluiten bij een bank of andere geldverstrekker. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een lening bij een particulier af te sluiten. Dus gewoon een burger die geld over heeft en bereid is dit uit te lenen aan een andere burger. Dit gebeurd via lening platformen.

Fintech bedrijven drijven nieuwe ontwikkelingen

Dit is mogelijk gemaakt door nieuwe fintech bedrijven die hiervoor verschillende website hebben opgericht. Deze websites zijn een platform waar leners en uitleners bij elkaar worden gebracht. Op die manier wordt de tussenpersoon in de vorm van een bank of verzekeringsmaatschappij uitgeschakeld.

Naast dat fintech bedrijven zich gestort hebben op lening platformen, zie je ook in de bankensector hetzelfde gebeuren. Zo zijn de nieuwe online banken zoals Revolut, Bunq en de N26 sterk in opkomst. Dit zijn goedkope banken in vergelijking met bekende en "oude" banken.

Het uitschakelen van de tussenpersoon

Dit fenomeen zie je meer een meer terugkomen. In mijn opinie is dit dan ook een trend die nog wel even zal doorzetten. Denk maar eens aan bedrijven zoals Uber en Airbnb. Ook zij richten zich op het buitenspel zetten van tussenpersonen. Het zijn geen bedrijven die zelf een product of dienst verkopen. Ze faciliteren aanbod en vraag door middel van een platform.

En daar is veel geld mee te verdienen. Tussenpersonen verdienen doorgaan een hoge marge en hebben in de loop der tijd een machtspositie opgebouwd. Het is dan ook niet van vandaag op morgen dat deze tussenpersonen geheel gaan verdwijnen. Wel is het in mijn opinie zo dat deze tussenpersonen, zoals banken, hierop dienen in te spelen. 

Zij zullen hun producten concurrerend dien aan te bieden om te kunnen overleven. En naast de prijs spelen ook technologische ontwikkelingen een belangrijke rol. De nieuwe fintech bedrijven zijn doorgaan voorlopers op dit gebied, waardoor zij ook nog eens een aantrekkelijker product kunnen aanbieden.

De betrouwbaarheid van lening platformen

Op het gebied van lenen en uitlenen speelt betrouwbaarheid en vertrouwen uiteraard wel een belangrijke rol. Niemand gaat zijn geld uitlenen via een platform als er geen zekerheid bestaat dat je jouw uitgeleende geld en de rente weer netjes op tijd terug ontvangt. 

De ontwikkelaars van lening platformen zullen er dus voor moeten zorgen dat spaarders hun geld op deze manier willen uitlenen. Daarnaast dient het doorloopproces ook relatief soepel te doorlopen. Snel geld lenen helpt bij de acceptatie van een lening platform.

Geld lenen van een particulier alleen tegen strikte voorwaarden

Dit wordt bij particulier geld lenen geregeld door strikte voorwaarden te stellen aan degene die een lening wil afsluiten. 

Zo wordt er in Nederland gebruik gemaakt van het BKR. Iemand met een negatieve BKR notering kan via particulier geld lenen geen lening afsluiten.

Daarnaast worden er ook voorwaarden gesteld aan het inkomen en bijvoorbeeld het in het bezit hebben van een eigen huis. Hiermee worden mensen die geld willen uitlenen over de streep getrokken.

Dit maakt ook dat bijvoorbeeld mensen die op dit moment gebruik maken van een minilening geen aanspraak kunnen doen op een particuliere lenen. Dit is namelijk een groep mensen die doorgaans niet voldoet aan de voorwaarden om een lening via een bank te verkrijgen. En in dat geval is particulier geld lenen ook niet mogelijk.

Persoonlijk vind ik deze constructie erg interessant. Het gegeven dat je geen rente ontvang op jouw spaargeld, maar dat banken wel een hoge rente in rekening brengen bij een lening opent de deur voor nieuwe initiatieven en bedrijven.

Geef een antwoord