Teveel aan suiker

Een teveel aan suiker kan veel nare gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit is inmiddels wel algemeen bekend. Toch is het in het dagelijks leven niet altijd even eenvoudig om te letten op suikergebruik. Veel producten bevatten heel veel suiker. En vaak is dit eigenlijk volstrekt overbodig. Waarom vind je nog maar weinig producten gezoet met stevia suiker in de supermarkt?

Nadelen van suikergebruik

Een teveel aan suiker kan op den duur leiden tot suikerziekte. Ook zal het leiden tot overgewicht en tast het de tanden en kiezen aan. 

Bovendien zorgt suiker voor een kortstondige opleving van energie voor het lichaam. Dit is echter snel weer uitgewerkt, waardoor het lichaam weer nieuw suiker wil hebben. 

Dit is een zeer verslavend effect. Onderzoeken hebben zelfs wel eens aangetoond dat suiker verslavender is dan cocaïne.

Waarom wordt er zoveel suiker gebruikt?

Suiker is een goedkope grondstof. Daarnaast heeft het natuurlijk een lekkere, frisse en zoete smaak. Op die manier kunnen voedselproducten eenvoudig en goedkoop de smaak van hun producten verbeteren. En uiteindelijk wil de consument toch iets hebben wat lekker smaakt. En wat daarnaast ook nog eens goedkoop is.

De reden waarom er weinig suikeralternatieven worden gebruikt

In plaats van suiker zouden er echter ook alternatieven kunnen worden gebruikt. Het nadeel hiervan is dat dit over het algemeen duurder is. En de producent wil zijn product tegen een zo laag mogelijke prijs aanbieden. 

Hier speelt de consument in mijn ogen ook een rol. Omdat er vaak wordt gekozen voor goedkope producten, worden producenten min of meer gewonden om producten goedkoop aan te bieden. En dan ligt het gebruik van suiker voor de hand.

Daarnaast zijn er aardig wat mensen die standaard al een geldtekort hebben. Voor deze groep mensen zijn alternatieve en duurdere producten vaak gewoonweg te duur.

De verantwoordelijkheid van de consument en producenten

Indien consumenten massaal zouden kiezen voor producten met een alternatieve en gezonde zoetstof, dan zullen de producten hier automatisch hun aanbod op aanpassen. 

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van stevia suiker. Een goede stevia suiker benaderd de smaak van suiker. Het is net zo zoet en heeft daarnaast niet de nadelige gevolgen van suiker. Het heeft een glycemische index van o, bevat geen calorieën en tast ook de tanden niet aan.

Suikeralternatieven zijn relatief duur

Toch vind je in de supermarkt bijna geen producten die stevia suiker bevatten. Dit omdat het een relatief duur product is. Zeker de producten die van goede kwaliteit zijn. Er zijn wel goedkope varianten vanuit China beschikbaar, maar dan moet je maar afwachten of deze producten wel zuiver zijn.

Wat zal de toekomst brengen?

Hopelijk gaat er in de toekomst toch het een en ander veranderen op dit gebied. Suiker is en blijft een groot gevaar voor de gezondheid. Aan de ene kant zouden producenten hier actie dienen te ondernemen, maar consument zeer zeker ook. Laat gewoon de producten met nodeloos veel suiker in de supermarkt staan. 

Dan zal je vanzelf zien dat er gezonde alternatieven op de markt komen. En dan is een teveel aan suiker eenvoudig opgelost. Maar dit zal niet vanzelf gaan.

Geef een antwoord